Kalau kek Nismilan, kalau ado bergholek ko kenuri maco QulhuAllah ko atau pun yolah sajo-sajo bokumpul adik beradik ko sedagho ko kan, mesti ado ni. Orang Negoghi memang makan pulut ni ngan sambal ikan bilih. Laie banyak ikan bilih laie sodap..kalau ikan bilih eh banyak, bawang eh kono lah banyak. Tapi den buek haghi ni untuk anak beranak den yo makan...ni menu pagi tadi. Sarapan eh ni lah deh, peh tu den goreng bihun sikit...agak-agak boghek lah jugak. Jadi mak'ano eh den tak yah lah masak tongahari doh. Potang ni tadi den buek lah kuih oghang putih sikit untuk minam potang. Kang malam kang den buek posting kuih tu yo.
Pulut Kuning
3 cawan beras pulut (direndam semalaman dengan 1/2 sudu teh serbuk kunyit)
1/2 cawan santan kotak, dikocak bersama 1/2 sudu teh garam halus
Air kukusan secukupnya
Daun pisang atau daun pandan (saya guna daun pandan)
- Panaskan periuk kukusan di atas dapur
- Alas dulang kukus dengan daun, kalau guna daun pisang cucuk sedikit daun itu menggunakan garpu untuk memberi ruang bagi wap air naik ke atas periuk kukusan
- Buang air rendaman beras and toskan beras, lalukan air bersih ke atas beras tersebut dan tuang beras ke atas dulang kukusan.
- Masukkan dulang kukusan ke dalam periuk dan kukus selama 20 minit
- Keluarkan dulang kukusan, tuang atau kaup pulut setengah masak ke dalam mangkuk nasi yang besar dan tuang santan ke dalam pulut. Kaup balikkan supaya ianya rata.
- Masukkan semula pulut ke dalam dulang kukus dan masukkan ke dalam periuk dan kukus lagi selama 10-15 minit. Tutup api dan biarkan selama 5 minit lagi sebelum hidang.
Sambal Tumis Ikan Bilis
2 sudu besar bawang besar yang telah diblend
1 biji bawang putih - dimayang
1.5 sudu besar cili kisar
1 sudu teh garam
1 biji asam keping
Gula melaka, dlm anggaran 1 sudu besar - atau secukup rasa
1 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris
Segenggam ikan bilis - direndam dengan air panas dan bersihkan
1/2 cawan santan
Minyak untuk menumis
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak
- Tumis bawang blend dan bawang putih. Masukkan cili kisar. Kacau sedikit dan masukkan garam, asam dan gula melaka. Masak hingga naik minyak.
- Masukkan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan bilis dan bawang hiris. Kacau dan biarkan dlm 2 minit dan masukkan santan.
- Tambah gula atau garam jika perlu
- Masak dalam 5 minit lagi sebelum hidang.
No comments:
Post a Comment