Sunday, April 1, 2012

Jem Strawberi/Strawberry Jam

Resepi ini orang amik dari Nigella Lawson punya Domestic Goddess....memang best!

Bahan-bahan:
3 cawan/cups strawberry approximately 750gm gitu
2 cawan/cups gula/ caster sugar
2 sudu besar/tbsp jus leman/lemon juice
1 sudu teh/tsp cuka/vinegar
1 sudu besar/tbsp butter-optional just for shiny effect only

Cara-cara:
1. Basuh buah strawberi dan belah dua
2. Campurkan kesemua bahan2 ke dalam periuk
3. Kacau sehingga pekat (dalam 45min ke satu jam)
4. Cara nak uji samada kepekatan jam itu sesuai adalah: sebelum start masak tu, masukkan piring putih ke dalam freezer. Apabila anda nak menguji kepekatan jam tu, keluarkan piring dari freezer dan titiskan sedikit jam ke atas piring itu, biarkan sekejap supaya jam itu menjadi seju. Kemudian, lalukan jari anda ditengah2 jam itu. Kalau jam tu wrinkle atau berkedut, maknanya boleh tutup api
5. Saya lebih suka jam saya jernih tanpa ada cebisan buah jadi selalunya saya akan tapis dahulu jam tersebut semasa dia masih panas lagi. Bila dah tapis, saya biarkan ia sejuk sebelum masukkan ia ke dalam botol kedap udara.

Method:
1. Wash and halve your strawberries
2. Mix all the ingredients into a pot
3. Stir until it reach a very nice thick consistency (45mins to an hour)
4. To test the consistency: before you start cooking, place a white saucer into your freezer. When u wanted to test the jam, take the saucer out and put a droplet of the jam onto it and let it cool for awhile. And then run your finger across the jam and if it wrinkles, it is done
5. I prefer my jam to be clear and free of any fruit bits hence I normally strain it while it is still hot. After that you can let it cool before store it in an air tight container.

No comments:

Post a Comment

Print